•  

Een andere manier van geloven

Geen reacties
Preken (Groeidiensten+Preekverwerking 2015-2016)

Vermindert in kerkelijke gemeenten en kringen de belangstelling voor kerk, Bijbel en christelijke levensstijl (en misschien ook voor God en geloof)? In elk geval zijn er gelovigen die zich bezorgd maken: wat zijn de oorzaken, kan iemand  plannen maken om het tij te keren, verzin een list!?
Hoe goed analyses en plannen ook zijn, het is volgens mij ook  belangrijk na te denken over onze manier van geloven.

Veel christenen (wij!) zijn gewend na te denken over ons geloof (en levensstijl) vanuit (gehoorzaamheid aan) Gods geboden. Geboden richten zich van buiten af op daden. Ik noem een concreet voorbeeld. Een echtpaar is lid van ‘onze’ kerkelijke gemeente, maar je ziet ze eigenlijk nooit, niet op zondag in de kerkdienst, niet bij een activiteit door de week. Ze staan op de ledenlijst, geven (misschien) een financiële bijdrage en krijgen het kerkblad in de bus. Dan krijgen ze een kindje. Dat wordt gedoopt. Mensen zeggen: Hoe kan dat nu?! Je ziet ze nooit in de kerk!
Kijk wat er gebeurt… Mensen denken vanuit een gebod. Dit gebod: als je lid bent van een kerk, moet je ook meedoen. Zo hoort dat, zo zijn onze manieren. Kerklid zijn en niet meedoen kàn niet, hóórt niet, màg niet, niet van ons, want niet van God. En ook: als je niet meedoet, waarom wil je dan wel je kind laten dopen?!

We kunnen ook denken vanuit deugden. In de Bijbel lezen we dat God door middel van de heilige Geest 9 positieve karaktertrekken (‘deugden’) wil laten groeien, zowel in ieder mens persoonlijk, als in Zijn gemeente: liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. (Galaten5vs22-23)
Gods plan is om van jou en mij en van ons samen liefdevolle mensen te maken, die geduldig en vriendelijk, vol geloof en zachtmoedigheid met anderen omgaan. Bijvoorbeeld met die ouders… Je ziet ze nooit in de kerk en daarom zoek je ze op en vraagt naar hun zwangerschap en pasgeboren kindje, naar hun werk en interesses (en misschien ook naar hun geloof, of ze ’t misschien moeilijk vinden in de kerk enzo).

Begrijp je dat dat een andere manier van geloven is?!
In plaats van een ander te beoordelen op grond van geboden die van buitenaf komen, zoek je vanuit je hart een ander op om hem of haar Gods plan duidelijk te maken. Want die ander heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord dat ie door God is uitgekozen om op Jezus te gaan lijken. Maar ja, om dat een ander uit te leggen, moet ’t eerst mijzelf duidelijk zijn.
(Want diep in mij kriebelt een vraag: Er moeten toch ook régels zijn in Gods huis(gezin), in de kerk mag toch niet zomaar van alles en nog wat?!… Ik ben vast niet de enige die deze vraag voelt kriebelen! Kriebelen?! De vraag borrelt, bruist, steekt! Ik moet mezelf echt dwingen om deze vraag te parkeren. Eerst verder nadenken over Gods plan!)
(wordt vervolgd)

Reageer ook!

XHTML: U kunt de volgende codes gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>